2012. augusztus 17., péntek

Elemzés (2012-08-17)


XAU/USD: Ma nem volt fogás a piacon számomra. Semelyik általam figyelt pár nem produkált - a szabályaimnak makulátlanul - megfelelő belépési lehetőséget. Egyedül az aranyon gondolkodtam el, ahogy letörte a háromszor is letesztelt 1616-ot (zöld vonal). Csak hát ott figyelt rögtön a következő akadály, a 1614-es (lila vonal) szint, és végül inkább kihagytam.  (Hasonló volt a felállás eur/usd-n is, ott az 1,2334-es letörés útjában akadtak lehetséges támaszok.) Délután is folytatódott a sávozás a páron és igazán egyik irány sem került megerősítésre: sőt még a jó amerikai hírekre (vásárlói kompozit index: 73,6) sem indult meg az arany...



2012. augusztus 16., csütörtök

Elemzés (2012-08-16)


XAU/USD: A mai nap egyetlen pozíciója az aranyon született meg, az 1602,6-os, háromszor letesztelt szint (kék vonal, piros nyíl) letörésével - nem megbízással szálltam be, mert túl korai volt a jel, s így utólagosan, kicsit jobb áron sikerült a teljesülés. Sajnos, hiába lendült hamar a pozíció pluszba, a 10:30-as GBP jó kisker adat nagyon felhúzta a piacot, és kicsapta a húzott stopomat (zöld téglalap). Így -0,3RR-t realizáltam. A soron következő vételi helyzetről pedig lemaradtam (feltörés a szürke nyílnál), mert a húzott stop helyére nem raktam be buy-limitet. Délután volatilis mozgás következett az amerikai hírekre (beruházási, munkanélküliségi indexek), és az arany közel 20 dolláros emelkedésnek indult, de ekkor már nem tudtam a monitorra koncentrálni, hisz kollégáim szülinapi tortával leptek meg, és ez alaposan elvonta a figyelmemet:)


2012. augusztus 15., szerda

Elemzés (2012-08-15)


XAU/USD: Ajándék volt ma kereskedni: a múlt hét elejéhez képest ma minden a "technikai nyomás" alapján zajlott... Az arany szép sávot alakított ki 1598-1603 között - a felső oldalán egy duplacsúcs határolta (szürke téglalap), alul pedig az ázsiai szekció érintette háromszor. Ezt a sávot raktam meg buy- és sellstoppal, amiből az utóbbi 9:20-kor aktiválódott is (piros nyíl). Az m5-ön dojival indult letöréstől nem vártam gyors profitba-rohanást, de szerencsére nem lett igazam, és erős szakadással jutott el a 1592,2-nél behúzott takeprofit vonalig. A délutáni, rossz amerikai adatokra (CPI 0,1%) is lett volna egy long-beszálló (a zöld téglalap felett), de már nem akartam több pozíciót a napra, hisz ekkor már egy eur/usd shorton is túl voltam.



EUR/USD: Az ajándék második fele: az euródollár letörése is gyors eredményt hozott... Igazából ezt a pozíciót vártam jobban (már a londoni nyitás után beraktam a megbízást), mert a trendvonal óvatos visszatesztjei mindenképp gyenge vételeket jeleztek. A pár által már tegnap letört órás trendvonal igazi beteljesülése csak a mai, 1,2316-nál kialakult zóna-alj elesésével (lila nyíl) történt meg. Innen, a 34 pipre rakott tp-m alig fél óra alatt teljesült. 
Minden nap lehetne ilyen egyszerű:)


2012. augusztus 14., kedd

Elemzés (2012-08-14)


XAU/USD: Amerikai kiskereskedelmi adatok: lényegében erről szólt a mai nap mozgása az aranyon. A 14:30-as bejelentésig azonban kivárós mozgás jellemezte az árfolyamot - és más párokat is. Nem is tudtam kereskedni a megelőző órákban... Fél órával korábban raktam be az általam jónak tartott range sell- és buystopját. Sajnos a vétel elég korán bekattant (kék nyíl), majd alig tíz percre rá ki is ment stoplossal. Azonban ugyanitt (sárga nyíl) aktiválódott a sellstopom is, (a különösen jó, - duplája a vártnak - amerikai adatra erősödött a dollár) ami hatalmas léptékben rohant le 20 dollárt, és így hamar ki is nyomhattam kézzel 2,7RR pluszban (nem tettem tp-t egyik irányban sem, mert erre a hírre nagyon komoly törések szoktak lenni.)




Persze, ezek a hírtrédek irrelevánsak egy olyan brókercégnél, ahol gyakoriak a jelentős arrébb-teljesülések. Ha érdeklődünk az ilyen jellegű stratégiák iránt, válasszunk olyan szolgáltatót, aki volatilis mozgás esetén is pontos teljesülést garantál, így biztosak lehetünk abban, hogy pozíciónkon annyi lehet a maximum kockázat, amit korábban beállítottunk.. (Bár ez legtöbb esetben nagyobb spreadekkel is társul.)

2012. augusztus 13., hétfő

Elemzés (2012-08-13)


EUR/USD: Az euró a reggeli elemzésemhez hűen mozgott a mai nap, mégsem találtam rajta fogást. Egyfelől egy órás szint (zöld vonal) volt a longok irányában, másfelől egy komolyabb trendvonal (piros, órás) is az útban volt. Így hát a rossz RR miatt kihagytam a beszállást a kinézett helyről (kék vonal, 1,2295 felett), pedig amint látjuk jó lett volna...



XAU/USD: Az arany sem volt sokkal könnyebb kenyér a mai napon... Az első értékelhető range zónát délutánra alakította ki, mert addig végig az 1624-1620-as sávban hullámzott. Amikor pedig kitört és bekattintotta a sellstopomat, elég sokáig "ijesztegetett" az árfolyam az amerikai nyitás vételeivel... Végül lefordult mégis, és elérte a várt értékemet (ami fél dollárral szűkebb volt 1:1 RRnél a korábbi, pénteki szint miatt), így 0,8RR-t sikerült realizálni.


Heti kitekintés


EUR/USD: Az eu napos chartján jól látható, hogy bár még a március óta tartó downtrend az uralkodó, azért a következő napokban-hetekben van sansz egy bullish kitörésre. Persze ehhez első körben felül kellene zárnia az 1,2440-es ellenállást (lila vonal) a július végén kezdődött mini-uptrendnek. Ezek után várhatóan az 1,2700 (zöld szint) és 1,2770 (kék trendvonal) lehet a következő megtorpanási érték. Ha ez mégsem történik meg, akkor az utóbbi három hét trendvonalát (narancs) törheti le az 1,2170-es szinttel együtt, ami újabb support-kereséssel fog járni. Természetesen, ebbe a ”fel-vagy-le” játékba legnagyobb mértékben a QE3 csomag bejelentése szólhat majd bele.