2012. október 5., péntek

Elemzés (2012-10-05)


XAU/USD: A hónap "legerősebb" hírére (NFP: mezőgazdaságon kívüli, amerikai munkanélküliségi adat) várt egész nap a piac, ami a várakozásoknak megfelelően 114k-s adat lett (míg az összesített eredmény 7,8%-ra csökkent.) Ezt a korábbi Fed-bejelentések is előrejelezték, így a piac erősen arany-eladásra "rendezkedett be". Én is így tettem: a hír előtt beraktam egy eladási megbízást a 1787,8-as szint (kék vonal) alá - bő egy dollárral, hogy ne a csapkodásba aktiválódjon. 5 dolláros takeprofitot adtam meg, ami a 14:30-as adatközlés után 3mp alatt teljesült is (kék kör).

Persze, az ilyen hír-kereskedések irrelevánsak egy olyan brókercégnél, ahol gyakoriak a jelentős arrébb-teljesülések. Ha érdeklődünk az ilyen jellegű stratégiák iránt, válasszunk olyan szolgáltatót, aki volatilis mozgás esetén is pontos teljesülést garantál, így biztosak lehetünk abban, hogy pozíciónkon annyi lehet a maximum kockázat, amit korábban beállítottunk.. (Bár ez legtöbb esetben nagyobb spreadekkel is társul.)



2012. október 4., csütörtök

Elemzés (2012-10-04)


XAU/USD: Délelőtt semmilyen setupot nem kínált számomra a piac, cserében viszont az arany által kialakított 1789,5-ös szint (kék vonal) feltörésére spekulálhattam kora délután. A vételem (zöld nyíl) a bekattanás után fordulós alakzatokba keveredett (elég mélyen pullbackelt), ami az amerikai hírek (munkanélküliség-változás) előszelének tulajdonítottam. Szerencsére a hír előtt azonban mégis megindult felfelé a kereszt (ekkor már a stopot is húzhattam kissé, de pár perccel később el is érte a céláramat - kék kör) Ezek után Mario Draghi (ECB) szólalt meg (alapkamat marad 0,75%-on; és a kötvényvásárlási program kerül fókuszba), ami elég volatilis csapkodást okozott (1794-ről 1782-re szakadt az árfolyam).


2012. október 3., szerda

Elemzés (2012-10-03)


EUR/USD: A reggel kialakult fordulós szituáció tankönyvi belépést adott a nálam figyelmesebb kereskedőknek, mert bizony én csak utólag csapkodtam a homlokomat, hogy egy szint és trendvonal feltörést, "hogy nem láthattam időben". Látható, hogy a 2903 feltörése után szépen emelkedett az árfolyam, jól húzható stoppal...



XAU/USD: Bár az eu kimaradt, egy szűk stopos, sávon belüli arany eladást sikerült indítani, mikor az árfolyam elérte a korábbi órás gyertyaszintet 1779,2-nél. Ide állítottam be egy limit megbízást, 0,5 dollárral lentebb a szintnél (kék vonal), aminek 3 dolláros stopot adtam meg. A pozíció a bekattanást követően bőven volt 1:1 RR-ben (kék kör), de én a napi aljig vártam, látva a heves lemozgást, és sajnos ez a "kapzsiság" lett a veszte a shortomnak: A már 0-ba húzott stop (narancs terület) a visszamozgás közben teljesült és így eredmény nélkül záródott a nap. 
A délutáni csapkodásért az amerikai hírek voltak a felelősek: a munkanélküliségi adat (ADP NON-FARM) jobb lett a vártnál 17k fővel, az ISM adat pedig 1,9-el lett erősebb. (Az ettől várható dollár-erősödés viszont elég tétovára sikerült.)


2012. október 2., kedd

Elemzés (2012-10-02)

XAU/USD: Az arany árfolyamán délelőtt kialakult 1778,4-es szint (kék vonal) kora délután tört le, a belső trendvonallal együtt. Az eladásom (piros nyíl) ezek után hamar pluszba lendült, de egy fordulós alakzatot követően vissza is tesztelte az áttört szintet, ezért a következő lecsapásnál ennek tetejére tettem a stopot (-0,3RR, kék kör). Itt kerültem ki a piacról, és amint látható a képen, nem is volt hiába. (Az ilyen alul-felüli sávátszúrás akkor jellemző, ha az árfolyam trendvonalakkal határolt ékbe "szorul".)


2012. október 1., hétfő

Elemzés (2012-10-01)


XAU/USD: A kora reggeli vételi szignálból (1766, narancs terület) sikerült kimaradnom, ami azért is bosszantott, mert a nyitási gap (1772) betöltése eleve sanszos volt... Kárpótlásul az innen visszaforduló fej-váll alakzat letörését (kék vonal) kötöttem be. Mivel a leszúrások különböző értékűek voltak, ezért a nyakvonal gyertyazárásait vettem alapul, amik azonos értékre, 1770-re estek. Az eladás stopját szinte azonnal tehettem is a felezett kockázatú dojis vállra (alacsonyabban lévő szürke téglalap). Fél óra alatt ért be a takeprofitba (kék kör), ami kicsit szűkebb volt 1:1-nél (0,8), hisz a reggeli szint-visszateszttől felpattanást vártam. Azonban Fed-es Evans szavaira megugrott vételekbe (1791,5-ig emelkedett) nem sikerült benne lennem, mert az 1769,2-es (pink vonal) szint törését nem ordereztem be időben, és az árfolyam sem jött vissza értem, hogy manuálisan újra beszállhassak.