2012. július 20., péntek

Elemzés (2012-07-20)

XAU/USD: A londoni nyitás utáni szinttörés (kék vonal, kék nyíl) nem hozta az elvárásaimat, mert csak 1586,5-ig ment az árfolyam, - ami csak 0,7 RR volt. Behúztam az utolsó pullback alá a stopomat (1580-ról 1583,6-ra), tovább bízva a longomban, de végül mégis kistoppolt a mozgás (-0,1 RR). Új lehetőség az aranyon 11óra magasságában adódott, amikor az 1584-es mini support is átszakadt (narancs vonal, piros nyíl), bekattintva a sellstopomat. Az 1:1 RR-t hiba nélkül hozta a kötés, és így szépen pluszba lendült ez a viszonylag hírmentes (leszámítva a spanyol hiány kibalanszírozását célzó Eurogroup döntéseket) délelőtt is. A délutáni leszakadás is fogható lett volna, de nem raktam be megbízást a 1579-es szint alá (zöld vonal, lila nyíl), mert nem bíztam abban, hogy kijön az 1:1-es RR visszacsapás nélkül a közeli, korábbi órás szint miatt. Amint látjuk, így is szépen teljesült volna az elvárható profitszint.


2012. július 19., csütörtök

Elemzés (2012-07-19)

XAU/USD: Az arany már rögtön, öt perccel a londoni nyitás után helyzetbe hozta az m5-m15 szintkereskedőket, a 1579-es szint feltörésével (kék vonal, zöld nyíl). Szépen emelkedett is az árfolyam az 1:1 RR-be rakott takeprofitig - sőt, még tovább is. Majd stagnálás következett; viszonylag masszív bázisépítést végzett az árfolyam 1578-84 között, majd ezt is feltörte (kék nyíl, zöld vonal) délután, de ebbe már nem szálltam bele, mert a korábbi órás szint túl közel volt előtte (kissé túlszúrva, de végül innen is fordult). A 16:00-ás rossz - amerikai - Philly Fed (-12.9) és lakáspiaci adat (ESM -4,37m) meglepően kicsit mozdított az árfolyamokon, így erre a napra több kereskedés nem futotta.


2012. július 18., szerda

Elemzés (2012-07-18)

XAU/USD: Két lehetőség is adódott a londoni nyitást követően az arany kis idősíkú chartjain. Elsőként a 1581,4-nél (szürke vonal) húzódó ellenállás (ami egyben megegyezési szint is volt a korábbi tesztelések miatt) feltörésére lehetett buyokat indítani (zöld nyíl). A pozícióm hajszálra a takeprofit szintem alól fordult, s így végül kézzel zártam, 0,7 dollárral rosszabb árfolyamon. A második megbízást a 1581,1-nél (barna vonal, közel a reggeli ellenálláshoz), a longban kiépült visszateszt-tüskék alá helyeztem (piros nyíl). A 4 dolláros tp-m ( amit a szint és trendvonal elé helyeztem 0,3 dollárral) elég hamar teljesült is.



GBP/USD: A 10:30-as, angol monetáris politikára vonatkozó hírekre is benyílt egy sellstopom, amit 1,5631-alá helyeztem (kék nyíl), és aminek viszonylag közelre, 0,7 RR-re raktam a takeprofitját. (híreknél nincs meg az 1:1 netto elvárásom, az esetleges komoly volatilitás miatt.)



EUR/USD: Az eurodollár m15-ös szint- és trendvoaltörését 1,2265-nél kihagytam, mert nem szerettem volna több, korelláló pozíciót egyszerre futtatni. Pedig nagyon is jó lett volna... Ahogy a charton is látszik, nem sokat gondolkodott az árfolyam az esésen, ezután és már első körben is 1,2218-ig esett.


2012. július 17., kedd

Elemzés (2012-07-17)

GBP/USD: Mindenképp szerettem volna letudni a mai kereskedést délelőtt, mert a délután Bernanke (FED) beszédet övező, esetleges “hisztérikus” mozgásokat el akartam kerülni. A reggeli formációk közül a kábel mutatta számomra a legtisztább lehetőséget, mikor az 1,5640-nél húzódó szintet letörte, bekattintva a sellstopot. Egészen 1,5609-ig ment - sőt délután a trendvonalát is letörte -, de ekkor már teljesült az 1:1-re rakott takeprofit. (28 pip volt kezdeti stop)



Bernanke beszéd lekereskedése (CET 16:00): Fent említettem, hogy nem vagyok a híve az ilyen nagy horderejű és többnyire csapkodós mozgással járó események lekereskedésének, de azért érdemes ránézni a chartokra, még ha nem is voltunk benne. Az arany 14:30 utáni utolsó pullbackjének alsó-felső beorderezésénél például a short teljesült a beszéd előtti volatilis mozgásban, 1585,6 alatt. Ha beraktuk az orderrel együtt a takeprofitunkat is, akkor az 1:1 RR-nél (5 dollár), hamar realizálódott is. (a mozgás hátterében a FED aggodalma állt, a lassan bővülő amerikai foglalkoztatás miatt.) Az eurodollár is hasonló letörést produkált 1,2270-nél, az ide tett sellstopok is hamar hozták a stoploss szinthez képesti bő profitokat.

XAU/USD

EUR/USD

Persze, ezek a hírtrédek irrelevánsak egy olyan brókercégnél, ahol gyakoriak a jelentős arrébb-teljesülések. Ha érdeklődünk az ilyen jellegű stratégiák iránt, válasszunk olyan szolgáltatót, aki volatilis mozgás esetén is pontos teljesülést garantál, így biztosak lehetünk abban, hogy pozíciónkon annyi lehet a maximum kockázat, amit korábban beállítottunk.. (Bár ez legtöbb esetben nagyobb spreadekkel is társul.)

2012. július 16., hétfő

Elemzés (2012-07-16)

EUR/USD: A hétfő szépen indította a szintkereskedést alacsony idősíkokon. A számos instrumentumon is korelláló mozgás (pl: GBP/USD) több beszállási lehetőséget is adott eladásra. Elsőként az euródollár letörésére lehetett spekulálni, (aminél még nem voltam gépnél és utólag tudtam csak beszállni, kicsit jobb helyről, mint ahogy az orderem teljesült volna) mikor is az 1,2233 letört (narancs vonal, zöld nyíl) és első körben 1,2220-ig ment. Itt zárható is volt azoknak, akik korán keltek; nekem viszont csak ez után jött a profitrealizálás, s ezzel jobban is jártam (majd 3 RR), mert közel 1,2203-nál zártam le manuálisan. Persze esett még tovább is, de nem akartam végignézni egy esetleges ‘00-ról forduló pattanást. /A délutáni 110 pipes longba (1,2288-nál tetőzött) sem nyitottam bele, hisz nem lett volna objektív döntés a 1.2200-nál lévő mini-szint lekereskedése./



XAU/USD: Az arany mai pozícióját is kissé renitens stílusban sikerült benyitni. Megbízás helyett, az 1587-91-es mini-range letörése (zöld nyíl) utáni visszatesztre nyomtam le a spot gombot short irányban. A szűk stop miatt vállaltam be, mert normális esetben kissé jelentéktelen intervallumnak találtam a 3 dolláros mozgást. Ami meggyőző volt, hogy korábbi szúrások is megerősítették a szintet, s így a belépést. 0,8 RR pluszt tudtam lezárni - kézzel zárva, mert párhuzamosan az eu pozíció is futott. A délutáni bejelentések (negatív amerikai kisker adatok) is elég volatilis mozgást generáltak, de itt már relatív nagy stoppal kellett volna bent lenni az orderekkel - akár mindkét irányt nézve -, ezért inkább a passzív nézelődés mellett maradtam.