2012. augusztus 3., péntek

Elemezés (2012-08-03)

XAU/USD: NFP (mezőgazdaságon kívüli, usa munkanélküliségi adat) naphoz képest kiváló mozgást láthattunk a délelőtt folyamán. A londoni nyitás után feltört a reggeli csatorna az aranyon 1591-nél, és innen pullback-visszatörés nélkül haladt 5 órán keresztül. A zöld nyílnál bekattant buy a 4. m5-ös hullámban érte el a takeprofitot, még jóval az NFP adat leközlése előtt. Aztán 14:30-kor, a jobb értékekre (62k-val több munkavállaló) rögtön esésnek is indult a "legtöbb chart", s így az arany is 14 dollárt zuhant (1599,7-1585,4). Az amerikai tőzsde nyitása után dolgozta vissza magát az árfolyam 1600 közelébe újra, majd a 16:00-ás ISM után még jóval e szint fölé is ment (1603,8).


2012. augusztus 2., csütörtök

Elemzés (2012-08-02)

EUR/USD: Az esti FOMC ülésen nem született döntés a változtatásról, és maradt az alapkamat 0,25%. Az euródollár kereszten ez 70pipes gyors eséssel járt, ami után bázisépítés következett, egészen reggelig. A range teteje 1,2256-nál húzódott, ami fel is tört a londoni nyitás után kicsivel. A vételem majd két órán át menetelt, mire elérte az 1:1 profitszintet, de a lényeg, hogy végül teljesült. 

A délutáni mozgásban már nem láttam fantáziát a közelgő hírek miatt, pedig még egy további vétel is profitos lett volna, ha beraktam volna a megbízást a 2296-os szint fölé (több mint 100pipet emelkedett az ECB kamatdöntése - 0,75% maradt -, és az amerikai munkanélküléségi adat - ami 10k-val lett jobb a vártnál - után). Ezt követően Mario Draghi (ECB) tartott beszédet a hitelek elutasításáról és a tagországok szankcióiról, ami őrült volatilitást okozott a tőzsdéken, s eleinte felfelé, majd drasztikusan lefelé lökte az árfolyamokat (230pip esés euródolláron).




XAU/USD: Mai nap nem nyúltam az aranyhoz - az esti komoly mozgás miatt stagnálást vártam délelőttre -, pedig az 1602 fölé helyezett longstop (zöld vonal, zöld nyíl) jó is lehetett volna, igaz sokáig kellett volna benne ülni. Délután pedig 30 dolláros intervallumban ugrált a fundamentális hatásokra, és így nem sok esélyt volt formációk kialakulására.
Ezzel szemben, még szerda este, nem tudtam ellenállni az FOMC-ülés előtti szép range lekereskedésének, és beraktam egy buy- és egy sellstopot, óvatosságból csak feles pozíciókkal - a szürke téglalappal jelölt sáv fölé és alá. Ebből a sell teljesült is, és nem egész egy perc alatt kicsapta a tp-vonalamat. 
De nem csak ezért örülhettem, hanem azért is, mert mindeközben Gyurta Dani is behúzta a maga aranyát az Olimpián: Nagy gratula innen is neki!


Persze, ezek a hírtrédek irrelevánsak egy olyan brókercégnél, ahol gyakoriak a jelentős arrébb-teljesülések. Ha érdeklődünk az ilyen jellegű stratégiák iránt, válasszunk olyan szolgáltatót, aki volatilis mozgás esetén is pontos teljesülést garantál, így biztosak lehetünk abban, hogy pozíciónkon annyi lehet a maximum kockázat, amit korábban beállítottunk.. (Bár ez legtöbb esetben nagyobb spreadekkel is társul.)

2012. augusztus 1., szerda

Elemzés (2012-08-01)

GBP/USD: Jól indult a hónap első napja a fontdolláron. A 10:30-as feldolgozóipari (PMI) hír előtt beraktam a sellstopot 1,5665 alá - ahol szint és trendvonal (piros vonalak találkozása) már egyszerre került törésre (kék nyíl). (5690-fölé azért nem raktam vételt, mert az esetleg bekattanó pozíciót rögtön egy nagyobb trendvonal akadályozta volna.) Negyed óra alatt futott takeprofitba a mozgás, ahogy a rossz angol adat beindította az árfolyamot (45 pipes esést okozott).



XAU/USD: Az arany az első szabályosabb range-zónát 1612-15 között (piros vonalak közötti sáv) építette ki, és ezt a cet14:15-ös, javuló amerikai foglalkoztatási adat (ADP, 163k) törte le, - s így be is kattant a sellstopom (a buy stopomat értelem szerint töröltem is rögtön). Hamar teljesült is a profitszintem, hisz a dollár volatilis erősödésbe kezdett az aranyhoz képest, és 1603-ig (korábbi órás gyertyatestek) meg sem állt. A további szakadásban már nem voltam benne, de így is szép haszonnal zárt a kereskedési nap.



FOMC-jelentés: Bár a piac általában nagy izgalommal várja az FOMC üléseket, ettől függetlenül a mai kamatdöntéstől (cet20:15) nem várhatunk túl sok sorsdöntőt. Egyfelől az elmúlt hetek történeseiből gondolom ezt, másfelől pedig abból, hogy Bernanke nem tart beszédet az ülést követően. Mert talán már mindent elmondott múlt héten, amikor nyílvánvalóvá tette, hogy hiába lassul a gazdasági növekedés, és hiába küzdenek a foglalkoztatottság bővítésével, ezek ellenére is kivárnak a QE3 (Eszközvásárlás) csomag bevezetésével. Ezért nagyobb idősíkú kitöréseket inkább a hét második felétől érkező munkanélküléségi adatoktól várok.

2012. július 31., kedd

Elemzés (2012-07-31)

GBP/USD: A nap első pozíciója a fontdollár letörése után adódott - ahol szint és trendvonal egyszerre tört -, mikor is 1,5703 alatt bekattant a sell-orderem. Elővigyázatosságból 1,5699re tettem a megbízást (kék nyíl), számítva a '00-ás értékről való pattanásra. Ez nem történt meg, helyette szépen ment az árfolyam a takeprofitom felé, de azt 3 pippel elkerülve fordult, és csak másodszorra - majd három órával később - tudta kivinni. (Igaz ekkor már csak a pozícióm fele volt meg, mert a fordulós gyertya zárásánál scale-outoltam, és így +0,7RR-t sikerült realizálni.) 


XAU/USD: Az arany short kicsivel a gbp/usd után nyílt be, amikor 1620,8 alá benézett az árfolyam. Az aljon benyíló pozíció (kék nyíl) szinte nem is volt pluszban; gyakorlatilag három órán át csak ellenem ment, s végül ki is vitte a teli stoplosst 1626-nál. A délutáni csapkodásban (long-kitörés) már nem is kívántam részt venni, hisz érződött a beszűkülés okozta tétovaság.


2012. július 30., hétfő

Elemzés (2012-07-30)

XAU/USD: Türelemjáték (ami talán a jelentős hírek hiányának köszönhető) volt ma számomra az aranyon való kereskedés, és még a végeredmény sem kárpótolt túlságosan... A reggeli sáv letörésénél bekattant (kék nyíl, 1617-nél) sell-pozíciómban több mint három órát ültem, mire megindult az irányomba - közben meglátogatva az eredeti stop-szintemet is -, de végül nem érte el a takeprofitot. A második leszúrása után már behúztam stopomat az utolsó pullbackre, ahol gyorsan teljesült is (-0,5RR).



EUR/USD: Párhuzamosan egy másik sellstopom is teljesült, de az arannyal ellentétben itt akadály nélkül haladt a mozgás. Az euródollár ezen letörése iskolapéldája volt a szép intraday mozgásnak, ahogy az 1,2254-es, háromérintős szint átszakadt, és a 24 pipre rakott takeprofitom - fél óra alatt - teljesült is. (Kárpótolt az arany tétovaságáért.)