2012. szeptember 21., péntek

Elemzés (2012-09-21)


XAU/USD: Reggel az aranyon, az ázsiai szekcióban kialakult 1770-73-as sávot lehetett lekereskedni, és bár személy szerint short kitörésre vártam, azért mindkét megbízást beraktam. Az 1773 (szaggatott) feletti teljesülést (zöld nyíl) követően éles visszaforduló következett, ami után a teli stoploss is reális lehetett volna, azonban végül feltört az árfolyam, és a stop fokozatosan húzható volt (zöld 'x' jelek). A kicsivel 1778 alá rakott takeprofitomat nem érte el, sőt még egy doji gyertyát (szürke terület) is produkált az árfolyam, ami elég biztos jele volt a fordulásnak. Ezért be is húztam a stopot az utolsó pullbackre (-0,1RR), ahol ki is került a pozíció a piacról. Ezek után - két órával később - bőven elviharzott a várt értékig, sőt 8 dollárral túl is teljesítette azt. De nem volt min bosszankodni, hisz technikailag teljesen indokolt volt a stophúzás (pláne, hogy kétszer is alázárt az 1773,5-nek). 


2012. szeptember 20., csütörtök

Elemzés (2012-09-20)


XAU/USD: Reggel 12 dolláros eséssel fogadta az európai trédereket az arany, köszönhetően a kínai produkciós index dollárerősítő hatásának. A visszapattanásra számítva, egy vételi megbízást be is raktam a korábbi, 1755-ös H1-H4 szinthez (szaggatott vonal), de az árfolyam nem érintette a belépési zónát, s mivel kimaradtam a longból, törölnöm kellett az orderemet. Ez után az 1756-66-os sávban kiépült bázis adta a második lehetőséget: tört egy megegyezési szint (sárga vonal, kék mezőkkel az érintéseknél) fél négykor, amire be is szálltam egy eladással (piros nyíl). A pozíción hamar lehetett a stopot húzni a gyors alázárások miatt, de a húzás után pár perccel már a takeprofit (1:1RR kék kör) is teljesült - még a 16:00-ás, jó Philadelphia-i index (-1,9 a várt -4,1 helyett) kiadása előtt.


2012. szeptember 19., szerda

Elemzés (2012-09-19)


XAU/USD: Blogom életében viszonylag ritka, hogy szó esik indikátorokról (mert a kereskedéseim többségében nem is indokoltak és nem is szeretem használni őket): reggel azonban egy olyan pozíciót kötöttem, ahol szükségem volt a CCI (momentum alapú, trenderősség mérő) megerősítésre. Ez az eszköz elég jól használható divergenciák (a trend változására utaló eltérés) felismerésre, ami a szintkereskedési technikámnál általában érdektelen, kivéve ha visszapattanásra számítok. A tegnapi, napos (high) tetőnél kialakult duplatető (kék terület) megtorpanást jelzett az arany reggeltől tartó uptrendjében. A CCI is divergált (már a korábbi csúcsnál kezdődően - szürke vonalak), megerősítve a forgalmi változásokat: nevezetesen a charton azonos tetőhöz-alacsonyabb értéket párosított (a sárga vonal jelzi, az alsó mezőben). A harmadik m5 gyertya után (pink nyíl) nyitottam be az eladásomat, alig 1,8 (+ráhagyás) dolláros stoppal. Ez elég vonzó szituáció volt önmagában is, pláne, hogy hamar meg is indult a 2,2rr (szűk stop indokolta) környékére rakott (korábbi szint) takeprfitom felé (kék kör). Látható, hogy az eredeti support letörése (sárga vonal) is jó lett volna, ha később döntök a short mellett. A délutáni mozgásban folytatódott a short: a 14:30-as, stagnáló építési beruházások 1762-ig csapták le az árfolyamot; míg a 16:00-ás lakáseladási adatok (4.82m) 1772-ig emelték.


2012. szeptember 18., kedd

Elemzés (2012-09-18)


XAU/USD: Ma délelőtt folytatódott a csordogáló mozgás az aranyon: ahogy az látható a charton, a 1757 felett benyílt vétel (lila nyíl) több mint három órán át oldalazott, mire úgy döntöttem, megszabadulok tőle break evenen (kék kör). Persze, utólag már bánhatnám is, mert nem sokkal amerikai nyitás előtt elérte az elvárt értéket, viszont így 0-án kiszálltam egy bizonytalan mozgásból.



EUR/USD: Az euró - a jó ZEW index (-18,2) ellenére - viszont hozta az elvártakat: a 3080-alá rakott eladás fél tízkor aktiválódott (lila nyíl), és pont délben szaladt bele az 1:1-es takeprofitomba.


2012. szeptember 17., hétfő

Elemzés (2012-09-17)


XAU/USD: Délutánig vártam az első kontraktussal a mai, lagymatag napon. Az aranyon kialakult, 1771-es (zöld vonal) ellanállás fölé helyezett vétel (lila nyíl) elég nagy kerülővel került pluszba, de legalább a stopot húzni lehetett feles kockázat közelébe (kék kör). Itt ment ki a stop, egy nagyobb lecsapás következtében - és amint látszik, jócskán lehetett spórolni az eredeti (1767) stophelyhez képest.